Вакцини для України та звідки вони “приїхали”?

Половина вакцин, що закуповує для нас ЮНІСЕФ, зараз чекає реєстрації в Україні. Із замовленої Міністерством охорони здоров’я кількості вакцин в Україну вже доставлена перша партія вакцини КПК (виробництва GSK) та перша партія вакцини проти гепатиту В (виробництва LG Life Sciences).

Нагадаємо, за кошти державного бюджету України на 2015 р. ЮНІСЕФ за замовленням МОЗ закупає вакцини БЦЖ (проти туберкульозу), КПК (кір, паротит, краснуха), проти гепатиту В, АКДП (коклюш-дифтерія-правець), ДП (дифтерія-правець), вакцину проти правця для дорослих, вакцину проти сказу, двовалентну вакцину проти поліомієліту (бОПВ). З 8-ми вакцин в Україні на даний момент зареєстровані лише 4, повідомляють у ЮНІСЕФ. У фонді підкреслили, що в процесі реєстрації задіяні виключно виробники вакцин та МОЗ України. До числа вакцин, що вже були зареєстровані, належить двовалентна вакцина ОПВ виробництва GSK. Для її постачання в Україну знадобилися зміни до постанови уряду, оскільки в попередньому списку цієї вакцини не було. Повідомляється, що проект необхідних змін був поданий в МОЗ, пройшов розгляд в Міністерстві юстиції та зараз розглядається Міністерством економіки.

В ЮНІСЕФ повідомили, що наступна поставка вакцин очікується до кінця червня. Це буде перша з двох поставок вакцин проти сказу. На реєстрацію за семиденною спрощеною процедурою подані вакцини АКДП (коклюш-дифтерія-правець) виробництва SII (Serum Institute of India, Індія) та вакцина ДП (дифтерія-правець) виробництва Biological-E (Хайдерабад, Індія).

Оприлюднений раніше графік поставок вакцин буде дотриманий в разі своєчасної реєстрації вакцин, додали в ЮНІСЕФ.

У фонді нагадали, що згідно до міжнародної практики закупівлі вакцин, країни, в середньому, замовляють вакцини на 2-3 роки вперед. Тобто, наприклад, процес замовлення вакцин на 2017 рік мав розпочатися не пізніше початку 2016 року. Щодо України, то її замовлення зараз виконується на пріоритетних пришвидшених умовах, оскільки ЮНІСЕФ отримав фінансування замовлення вакцин на державну програму імунізації 2015 року лише 30 грудня 2015 р., а вже в квітні виконав першу поставку вакцин (КПК).

Між тим, рівень охоплення вакцинами в Україні найнижчий в усьому світі, – констатує медичний експерт ЮНІСЕФ в Україні Катерина Булавінова.

«Проблему, пов’язану з вакцинацією, Україна не в стані вирішити самостійно. Для вирішення проблем, пов’язаних з вакцинацією, не лише з поліо, вже залучена велика підтримка донорів, але треба більше підтримки донорів, тому що це дуже комплексне та складне питання, яке займе час, і питання настільки серйозне, що зараз охоплення по всіх вакцинах в Україні нижчі, ніж у всьому світі», – сказала медичний експерт.

Вам також буде цікаво: Що станеться, якщо ми припинимо вакцинацію?

В інтерв’ю «Голосу Америки» Катерина Булавінова наголосила, що Україна повинна серйозніше поставитися до питань вакцинації населення та закупівлі вакцин, інакше країну чекає низка спалахів інфекційних захворювань. Зокрема, В Україні на сьогодні вже наявні міні-спалахи випадків коклюшу серед дітей.

Джерело: http://stoppolio.in.ua/vaktsyny-dlya-ukrayiny-komentar-yunisef-shhodo-postavok/

Залишити відповідь